Sinds 1 januari 2022 werd het btw-wetboek gewijzigd waardoor er heel wat onduidelijkheid leefde op de werkvloer met betrekking tot de btw voor psychotherapeuten met verworven rechten.
Deze groep werd immers niet expliciet genoemd in de Circulaire 2021/C/114 betreffende de vrijstelling van de belasting inzake medische verzorging verricht door bepaalde personen en inzake ziekenhuisverpleging. Logisch want het beroep van psychotherapeut bestaat officieel niet. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen die als gereglementeerd beroep vermeld staan in artikel 4.2.1.1. van deze circulaire.
Ik ging op zoek naar een antwoord om na te gaan of de btw-vrijstelling die reeds sinds 1 januari 2020 van toepassing was, ook na 1 januari 2022 bleef gelden. In deze blog lees je er meer over.
Het wettelijk kader van de psychotherapie
Even een korte blik op het wettelijk kader.
De wet op de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen stelt dat psychotherapie mag uitgeoefend worden door artsen, klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen.
Op grond van de nieuwe bepaling van artikel 44, § 1, eerste lid, 1°, van het Btw-Wetboek zullen de prestaties inzake psychotherapie verricht door artsen, erkend klinisch psychologen en erkend klinisch orthopedagogen vrijgesteld zijn van btw, voor zover de door hen verrichte prestaties een therapeutisch doel hebben.
Artikel 44,§ 1 van het Btw-Wetboek bepaalt: 'Van de belasting zijn vrijgesteld, de medische verzorging verricht door de volgende personen in het kader van hun beroep of praktijk:
1° de beoefenaars van één van de beroepen bedoeld in de gecoördineerde wet van 10.05.2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen en de beoefenaars van de praktijken bedoeld in artikel 2, § 1, 2°, tweede lid, van de wet van 29.04.1999 betreffende de niet-conventionele praktijken inzake de geneeskunde, de artsenijbereidkunde, de kinesitherapie, de verpleegkunde en de paramedische beroepen
Verder kan de psychotherapie ook uitgeoefend worden door drie bijkomende categorieën van personen met verworven rechten (artikel 6/2/1 van de gecoördineerde wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen van 10/05/2015.).
Het kabinet van Vincent Van Peteghem, minister van financiën bevestigde t.a.v. mij op 30 januari 2022 dat de handelingen die met therapeutisch doel worden verricht door deze personen met verworven rechten ook vrijgesteld zijn op grond van artikel 44, § 1, eerste lid, 2°, (nieuw) van het Btw-Wetboek voor zover voldaan is aan de in dit artikel gestelde voorwaarden.
Artikel 44 § 1, eerste lid 2° van het btw-wetboek bepaalt onder meer
§1 van de belasting zijn vrijgesteld, de medische verzorging verricht door de volgende personen in het kader van hun beroep of praktijk
2° beoefenaars van andere beroepen of praktijken dan bedoeld in de bepaling onder 1° wanneer de volgende voorwaarden zijn vervuld
a) zij zijn houder van een certificaat afgeleverd door een instelling erkend door een bevoegde overheid van het land waar die instelling gevestigd is.
b) ze beschikken op basis van dit certificaat over de noodzakelijke kwalificaties om medische verzorging te verlenen waarvan het kwaliteitsniveau voldoende hoog is om soortgelijk te zijn aan die aangeboden door de beroepsbeoefenaars bedoeld in 1°
Met andere woorden op grond van de nieuwe bepaling van artikel 44, §1, eerste lid, 2° van het btw wetboek kunnen de handelingen inzake psychotherapie verricht door personen met verworven rechten vrijgesteld worden van btw voor zover voldaan is aan de in het hierboven vermelde artikel gestelde voorwaarden (nl. houder van de vereiste certificaten) en de handelingen met een therapeutisch doel worden gesteld.
Wat moet ik doen? Ik was tot nu toe btw-plichtig...
Was je in het verleden btw-plichtig, dan dien je vanaf nu geen btw meer aan te rekenen aan je cliënten. Ofwel laat je je tarieven hierdoor met 21% dalen, ofwel blijf je hetzelfde tarief vragen aan jouw cliënt en geef je jezelf hierdoor 21% opslag.... De keerzijde is dat je ook geen btw meer kan recupereren op facturen van je leveranciers. Je facturen boek je voortaan in je boekhoudprogramma in met het bedrag inclusief btw.
Vergeet ook niet om je btw-nummer stop te zetten en hiervoor de nodige stappen te zetten. Je boekhouder of ondernemingsloket kan jou hierbij helpen.
Maak ook een afspraak met je boekhouder, want als je in het verleden investeringen deed en hiervoor de btw recupereerde, kan deze nieuwe situatie tot gevolg hebben dat er herzieningen dienen te gebeuren.
En wat als je gemengde btw-plichtig bent?
Combineer je verschillende zaken en ben je naast jouw activiteiten als psychotherapeut ook actief als bijvoorbeeld coach of organiseer je opleidingen, dan blijf je voor deze activiteiten onderworpen aan btw. In dat geval zal er sprake zijn van gemengde btw-plichtigheid. Voor sommige activiteiten zal je bijgevolg btw aanrekenen en voor anderen niet.
In dit geval dien je je btw-nummer te behouden en zal je dus voor de ene dienst wel btw en voor de andere dienst geen btw aanrekenen. Of je kan ook opteren voor de vrijstellingsregel voor kleine ondernemingen. Dit betekent dat je vrijgesteld kan worden van bepaalde administratieve formaliteiten.
Wil je meer weten over al of niet btw-plichtig zijn?
Wil je goed geïnformeerd zijn omtrent het al of niet btw-plichtig zijn als hulpverlener, bestel dan hier onze cursus waarin we je het verschil tussen btw-plichtig / niet-btw-plichtig uitleggen, maar ook begrippen als vrijgesteld van btw en gemengde btw plicht uitleggen. Bovendien maken we je via deze cursus ook wegwijs in boekhouden voor eenmanszaken.
© januari 2022 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden