Aanbod van vormingspartner
IVC vzw

29 - 30 nov 2024

Herkennen van psychopathologie

Tijdens deze 2-daagse training krijg je inzicht in de grenzen van je rol, zodat je precies weet wanneer je kunt ondersteunen en wanneer doorverwijzing naar specialistische zorg noodzakelijk is.


We behandelen onder andere de meest voorkomende diagnoses en klachten, en helpen je herkennen waar jouw expertise ligt. Deze training biedt niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische handvatten die je direct kunt toepassen in het werkveld. Hierdoor sta je sterker in je rol als hulpverlener en kun je met vertrouwen je cliënten begeleiden.


Deze tweedaagse is in het bijzonder bedoeld voor sociaal werkers, counselors, hulpverleners en elke professional die zorgrelaties aangaat.

14 januari 2025

Online info-moment postgraduaat gestaltpsychotherapie i.s.m. hogeschool Vives

Gestalttherapie bekijkt de mens als een geheel: gedachten, gevoelens en het lijfelijke worden niet van elkaar gescheiden, maar als een betekenisvol geheel erkend. Bovendien ziet de gestalttherapie de mens als onlosmakelijk verbonden en in voortdurende wisselwerking met zijn omgeving (gezin, werk, cultuur, geschiedenis...). Door het gewaarzijn van lichaam, gevoelens en gedachten te verhogen krijgt de cliënt weer voeling met zijn beleving en noden. Gaandeweg leert hij creatiever omgaan met de uitdagingen van het leven.


Op deze info-avond kun je terecht met je vragen rond gestalttherapie en het postgraduaat gestaltpsychotherapie.

1 maart 2025

Inleiding tot trauma voor hulpverleners

Bent u hulpverlener en wilt u zich verdiepen in het thema trauma?


Deze studiedag is speciaal ontworpen voor hulpverleners die nog geen uitgebreide kennis hebben van trauma, maar zich willen verdiepen in de impact ervan op de cliënt en de hulpverleningsrelatie. De dag bestaat grotendeels uit theorie gecombineerd praktische oefeningen, aangevuld met ruimte voor bespreking van praktijkvoorbeelden en het stellen van vragen.


Programma:

  • Inleiding tot trauma: begrip van wat trauma is, hoe het ontstaat en welke effecten het heeft op de psyche en het lichaam.
  • Herkennen van traumareacties: hoe trauma zich kan uiten in het gedrag en de emoties van cliënten.
  • Praktische oefeningen: je krijgt een aantal oefeningen mee die je kunnen helpen om trauma te identificeren en op een veilige manier te benaderen in je werk.
  • Interactieve sessies: er is de gelegenheid om praktijkvoorbeelden te bespreken en vragen te stellen, zodat je de theorie kunt verbinden met je dagelijkse praktijk.
19-20-21 maart 2025

Jouw persoonlijke weg naar krachtig leiderschap

Via concrete modellen, leer je vaardigheden aan om je leiderschapsstijl af te stemmen op de behoefte van je medewerkers en de noden van je team en organisatie. Theoretische inzichten toetsen we aan de ervaring van de deelnemers, enerzijds door de link te leggen met de eigen praktijk, anderzijds door te oefenen met eigen cases. Op een ervaringsgericht manier komen we tot authentiek leiderschap.

29 maart 2025

Kennismaking met de gestaltbenadering binnen psychotherapie & counseling

 Nieuwsgierig naar waarom de gestaltbenadering vandaag opnieuw zo actueel is?
Deze dag laat je concreet proeven van wat een opleiding tot gestaltpsychotherapeut of- counselor inhoudt.

Tijdens deze dag maak je op een doorleefde wijze kennis met het unieke én actuele van de gestaltbenadering:

  • we vertrekken van een radicaal niet-dualistisch mens- en wereldbeeld.
  • de centrale plaats van de relatie als bron van helen en groeien.
  • het cruciale verschil tussen een lichaam hebben en een doorleefd lichaam zijn.
  • de vier onderscheidende kenmerken waardoor de gestaltbenadering zich onderscheidt.
  • het belang van zelfregulatie vanuit gewaarwording.
23 april & 14 mei 2025

Ondersteuning bij het omgaan met seksuele thema’s in therapeutische gesprekken

Tijdens deze 2-daagse ligt de nadruk op het creëren van een gepaste en open communicatie over seksualiteit, waarbij je als hulpverlener leert je eigen grenzen te herkennen en te behouden.

We verkennen verschillende theorieën en modellen om tot een breder begrip van seksualiteit te komen en hoe dit een rol speelt in de zorgverlening. Daarnaast worden er praktische tips en tools gedeeld om te weten wanneer door te verwijzen naar een seksuoloog en hoe eerste hulp te bieden bij algemene seksuologische klachten.

28-29-30 augustus 2025

Groepsdynamica

Het groepsgebeuren op zich heeft een impact op het verloop van een project of traject. De relatie tussen de (bege)leider en de groepsleden en de relatie van de groepsleden onderling, heeft een invloed op de groepsvorming.


Er is bovendien een wezenlijk verband tussen wat er intrapsychisch gebeurt bij een individu en wat er zich afspeelt in de groep.

Voeling krijgen met al deze elementen, helpt je om de groepsontwikkeling in de hand te houden.


Wat kan groepsdynamica jou bieden?

  • Je leert omgaan met groepsdynamische processen en conflicten zodat je op een adequate wijze kan  tussenkomen.
  • Je ontdekt onderliggende en niet meteen zichtbare dynamieken bij groepen en verwerft vaardigheden om hierop in te spelen.
  • Je leert hoe je met je eigen gedrag en communicatie een groep tot ontwikkeling kan brengen, hoe je comfort en veiligheid in de groep kan vergroten.
  • Je leert welke leidinggevende interventies vertrouwen en veiligheid in de groep beïnvloeden.
  • Je krijgt zicht op de onderlinge relaties van groepsleden, op groepsprocessen en groepsontwikkeling


Groepsdynamica focust op:

  • inzien en hanteren van groepsfenomenen
  • omgaan met groepsconflicten
  • groepsthema's herkennen
  • gepaste groepsinterventies doen
  • groepsontwikkeling en groepsprocessen
28-29-30 augustus 2025

Mijn tocht: Verken je innerlijk kompas

Mijn tocht is een zoektocht naar je innerlijke wijsheid en is een gestructureerd programma die het mogelijk maakt om deze wonderlijke tocht naar binnen en buiten ten volle te gaan.

Er is veel ruimte voor individuele exploratie, en voor groepswerk. De groep is de uitvals- en terugvalbasis, een veilige omgeving die uitdaagt en ondersteunt tegelijkertijd.

Wil je nog meer opleidingen van deze vormingspartner ontdekken?

Ontdek hier het aanbod van de andere vormingspartners