Aanbod van vormingspartner
Educatieve Academie

12 november  2024

Schaduw van de hulpverlener

Als hulpverlener, leerkracht, leidinggevende of coach ken je maar beter je eigen schaduw. Die zet je namelijk tijdens je werk niet zo maar opzij. Schaduwwerk biedt fascinerende inzichten in je eigen Zijn, maar ook in dat van je cliënten, leerlingen, teamleden, patiënten of coachees. Het is een spannend en avontuurlijk onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Ga je mee op zoek naar het goud in de schaduw onder begeleiding van Lynn Jespers?

17 november  2024

Zingeving

Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met de vraag naar zingeving, met het verlangen richting te geven aan ons bestaan. Dit is steeds een persoonlijke en intieme zoektocht waarbij iedereen zijn eigen antwoorden zal vinden, deels in contact met zichzelf en deels in het universeel overstijgende.

In deze opleiding wordt er gewerkt rond 4 pijlers: verbinding; bestemming; verhalen; het Ik-overstijgen. Uitgaande van de grote wereldverhalen wordt er ruimte gemaakt voor het delen van ervaringen, creativiteit, groepsinteractie, denkprocessen, bezinning, beeldende werkvormen, stem en beweging, …


Deze opleiding wordt gegeven door Marleen Van Laere en Gitte Beaupain.

19 november  2024


(Improvisatie-)theater en therapie - meerdaagse opleiding

Deze praktijkgerichte opleiding, gegeven door Suzanne Kempeneers, wordt integratief opgebouwd en verbindt de vier disciplines van de creatieve therapie (beeldende werkvormen, dans, drama en stem) met begeleiding van personen. De stafdocenten verbinden deze vier werkvormen met de basisprincipes van de Interactionele Vormgeving, die als kader voor deze opleiding fungeren. Deze opleiding is eveneens toegankelijk voor mensen uit de zorg- en onderwijssector.

19 november  2024

Sprookjes en verhalen in therapie

Tijdens deze 2-daagse gaat Gitte Beaupain in op de helende en creatieve kracht van sprookjes, verhalen en metaforen die de ziel bewegen in een therapeutische toepassing.

21 november  2024

Rituelen als interventie in psychotherapie

Tijdens deze ervaringsgerichte 3-daagse met Freya Van Den Bossche leer je hoe in psychotherapie rituelen te gebruiken om een cyclus af te ronden, iets te starten, beloftes aan jezelf na te komen, enz.

28 november  2024

De mogelijkheden van het doen: actiegerichte interventie

Vanuit mindful bewegen ontstaan archetypische vormen op groot papier. Beide handen vormen samen met krijt, houtskool of zand een verbinding tussen binnen en buiten en maken de beweging zichtbaar. Door die neerslag krijgen we de kans om te reflecteren op het proces dat ontstond of via een vorm uitgenodigd werd. Wat wil gezien worden? Wat gebeurt er als het hart de handen leidt of omgekeerd?  Deze tweedaagse wordt gegeven door Katrien Cassiers.

28 november  2024

Lichaam in expressie

 

Twee dagen experimenteer je als therapeut of begeleider met wat we via ons lichaam in expressie brengen. Hoe beïnvloedt de innerlijke beweging onze lichaamsexpressie en omgekeerd? Moïra Nauwens begeleidt deze tweedaagse.

28 november  2024

Tekenend in beweging

 

Vanuit mindful bewegen ontstaan archetypische vormen op groot papier. Beide handen vormen samen met krijt, houtskool of zand een verbinding tussen binnen en buiten en maken de beweging zichtbaar. Door die neerslag krijgen we de kans om te reflecteren op het proces dat ontstond of via een vorm uitgenodigd werd. Wat wil gezien worden? Wat gebeurt er als het hart de handen leidt of omgekeerd?  Deze tweedaagse wordt gegeven door Katrien Cassiers.

30 november  2024

Familieopstellingen

 

Thema’s waar iemand mee worstelt zijn ingebed in de context van de persoon. Er is een wisselwerking tussen het systeem waarin iemand leeft en werkt, de familie van herkomst en de persoon zelf. Uitgangspunt in het werk met familieopstellingen is dat families een systeem vormen waarin zaken als binding, ordening, evenwicht in geven en nemen van groot belang zijn. Een verstoord familiesysteem kan generaties lang doorwerken en voor problemen zorgen, zelfs al is er geen contact. Katrien Cassiers begeleidt deze workshop.

10 december  2024

Met middelenmisbruik omgaan in de hulpverlening

 

Deze tweedaagse opleiding, gegeven door Myriam Bruyninckx, biedt een  praktische handleiding hoe je als hulpverlener met verslaving (zowel bij de gebruiker als bij zijn/haar omgeving) aan de slag kan. Hoe evolueert een gelegenheidsgebruiker naar afhankelijkheid en waarom is het zo moeilijk om deze progressie te stoppen.

13 december  2024

Compassion Focused Therapy

 

Compassie is een term die bij veel mensen, en zeker bij hulpverleners, beladen is. Het wordt soms tegenover empathie geplaatst als voorbeeld hoe het niet moet. Met deze training willen we je uitnodigen om  compassie, of ‘mededogen’ vanuit een ander perspectief te leren kennen, als een ‘zijnskwaliteit’ die we kunnen cultiveren om beter tot zelfacceptatie te komen, en tot acceptatie van omstandigheden die we niet kunnen controleren. Deze tweedaagse wordt gegeven door Vanessa Kersemans.

7 januari 2025

Integratieve creatieve opleiding – Uitbreiding (NIEUW)

 

Vanuit gretige leergierigheid en enthousiasme van studenten en docenten komt er eindelijk een verbredend vervolg op de Integratieve Creatieve Opleiding. Vijf docenten (Suzanne Kempeneers, Katrien Cassiers, Maia Van Landeghem, Annemie Willemse en Sabien Jagers) geven samen vorm aan een jaar met nieuwe en extra media, namelijk; fotografie, verhalen, schrijven, zandspel en muziek. Media die vlot zijn in te zetten, in individuele therapie en vanuit een doorvoelde bedding in het innerlijk proces expressie kunnen geven aan essenties. We enten deze praktijk en procesgerichte opleiding op de theoretische en experientële basiskaders van het basisjaar.

14 januari 2025

Het contextuele verhaal in poppentaal (NIEUW)

 

Het contextuele gedachtengoed geeft helpende inzichten, maar hoe gebruik je dat in de praktijk?Met deze jaaropleiding pop(p)entaal, gegeven door Freya Van den Bossche heb je een concreet instrument in handen om met je cliënt in interactie vorm te geven aan contextuele begrippen, zodat de cliënt zelf meer de regie in handen krijgt van de invloed van het familiesysteem op zijn functioneren, denken en voelen. Bovendien kan de cliënt zich vollediger uitdrukken en helpt de methodiek de therapeut of hulpverlener deze invoelend te begrijpen.

28 januari 2025

Seksualiteit (NIEUW) 

 

Seksualiteit is een essentieel onderdeel van onze zelf- en relationele ontwikkeling, het is verweven met onze identiteit, onze behoeften en angsten. Als we onze cliënten in hun volledigheid willen zien en benaderen, dienen we dus ook met hun seksualiteit aan de slag te gaan. Deze jaaropleiding streeft naar het vergroten van kennis, vaardigheden en zelfreflectie met betrekking tot seksualiteit. Therapeuten kunnen zo op een meer zelfverzekerde en natuurlijke wijze spreken over seksualiteit, het integreren in hun therapeutische praktijk, zowel bij individuele als koppeltherapie. De opleiding, gegeven door Charlotte Benoot, is gebaseerd op het therapeutisch kader van Interactionele Vormgeving (I.V.).

Wil je nog meer opleidingen van deze vormingspartner ontdekken?

Ontdek hier het aanbod van alle vormingspartners