De behandeling van de Functionele Neurologische Stoornis (Convertiestoornis)

14 april + 12 mei 2023

Deze opleiding wordt georganiseerd door 

 

Voor wie reeds de VHYP basisopleiding voltooid heeft, is er deze praktische georiënteerde tweedaagse workshop waarin je, zelfstandig en/of binnen intervisie- of supervisieverband, zal leren hoe je met hypnose kan werken om de patiënten met de symptomatologie van een Functionele Neurologische Stoornis (FNS) te kunnen helpen.

Inhoud

Binnen het programma wordt de nodige ruimte voorzien om te oefenen, eigen casuïstiek aan te brengen en stil te staan bij lastige situaties die zich tijdens de behandeling kunnen voordoen. Voor alle onderdelen zijn handouts voorzien die als geheugensteun kunnen worden voorzien.
De digitale driedelige behandel module ‘Hou je staande’ (Wat zijn aanvallen en hoe kun je er mee omgaan?), bestaande uit een werkboek voor de patiënt, een draaiboek voor de therapeut en een powerpoint presentatie van de cursus voor de patiënt wordt gebruikt als leidraad bij deze tweedaagse workshop en is inbegrepen in de prijs van deze opleiding.

De deelnemers aan deze opleiding zullen via de VHYP ook de kans krijgen om in supervisie met dr Franny Moene of in de schoot van de Special Interest Group (SIG) ‘Trauma, Dissociatie en Hypnose’ (TDH) rond dit thema verder te werken.

Leerdoelen

De deelnemers aan deze voortgezette modules:

  • Krijgen een geactualiseerde kennis over Functionele Neurologische Stoornissen (FNS).
  • Leren waarom en hoe hypnose gebruikt kan worden binnen het kader van een meeromvattende behandeling van FNS.
  • Leren en ervaren het belang van informele hypnose en het invoegen bij de patiënt voor en tijdens hypnose.
  • Leren de patiënt te motiveren voor het gebruik van hypnose binnen het totale therapieprogramma.
  • Leren klachtgerichte en explorerende hypnotische technieken toe te passen bij de behandeling van verschillende FNS-symptomen.
  • Leren wat ze kunnen doen om complicaties en onverwachte responsen tijdens de behandeling van patiënten op te vangen en positief te bewerken.
  • Leren hypnose te plannen en toe te passen binnen een behandelplan voor cliënten met FNS en hoe de toepassing ervan naar collega’s toe te lichten.

Doelgroep

Professionals  die de VHYP-basisopleiding reeds voltooiden en werkzaam zijn met patiënten met de symptomatologie van een Functionele Neurologische Stoornis (FNS) of belangstellenden van dit thema.

Cursisten die ervaringsdeskundig zijn op het vlak van trauma, dissociatie of FNS, worden verzocht om dit op een vertrouwelijke wijze kenbaar te maken aan de lesgever zodat er tijdens de lesdag rekening mee kan worden gehouden.

Methode

Literatuurstudie, groepswerk en live demonstraties.

Wanneer?

  • Vrijdag 14 april 2023 
  • Vrijdag 12 mei 2023
  • Telkens van 9u30 tot 17u

Waar?

Congrescentrum UPC KU Leuven, Leuvensesteenweg 517, Kortenberg 

Opleider

Dr. Franny C. Moene is klinisch psycholoog/psychotherapeut, niet praktiserend. Na haar pensionering geeft zij tot op heden workshops, lezingen en supervisie over de behandeling van de conversiestoornis (FNS) en hypnose in brede zin. Ze is gepromoveerd op de behandeling van de conversiestoornis met hypnose en heeft uitgebreid gepubliceerd over de behandeling van de conversiestoornis in het algemeen. Naast een brede behandelervaring van cliënten met psychiatrische stoornissen, heeft ze veel affiniteit met trauma en dissociatieve klachten. In 2011 kreeg zij de Onno van der Hart prijs voor haar baanbrekend werk op het gebied van de hypnose en in 2013 ontving zij de NOLK-jaarprijs voor haar substantiële en herkenbare bijdrage voor zorg aan patiënten met onverklaarde lichamelijke klachten in Nederland.

Accreditering

Accreditering voor artsen werd aangevraagd.

Deze opleiding wordt geaccrediteerd door ABP-BVP

Investering

VHYP-Leden 290 euro,

niet-VHYP leden 360 euro.

Meer info en inschrijven

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit. Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link

Vragen?

Konnektit

Sonja Delbeecke
GSM 0496 50 56 65
Email sonja@konnektit.be

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier