Medische hypnose in de oncologie

9 november 2022

Deze opleiding wordt georganiseerd door 

 

Voor wie reeds de VHYP basisopleiding voltooid heeft, is er deze voortgezette module die inzoomt op medische hypnose bij patiënten met kanker in een klinische of poliklinische setting.

Kanker komt steeds vaker voor. Het hebben van kanker kan verstrekkende gevolgen hebben op het somatische (pijn, benauwdheid), het psychische (angst, depressieve klachten, depressie, PTSS, zelfbeeld, seksualiteit), het sociale (relatie, werk, hobby) en het spirituele (existentiële crisis, zingeving, zinervaring) niveau. Maar ook bij de partner en de kinderen kan de impact van de ziekte groot zijn. Hoewel kanker steeds meer een chronische ziekte is, wordt de ziekte toch nog vaak met de dood geassocieerd. In Nederland sterft 29% van alle mensen aan kanker. In België ligt dit percentage iets lager. Voor de patiënt die medisch behandeld wordt voor kanker, is het een opgave om na de medische behandeling een manier te vinden om het leven weer zo goed mogelijk vorm te geven. De ziekte heeft regelmatig blijvende gevolgen, waar de patiënt maar ook de partner mee moet leren omgaan. Een nieuwe weg vinden in het leven en de kwaliteit van leven zijn belangrijke aandachtspunten. Medische hypnose kan een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen van de patiënt, waardoor de zelfcontrole en de autonomie bij de patiënt toenemen. Daarnaast is een belangrijk thema tijdens deze voortgezette module dat professionals in de communicatie met de patiënt regelmatig problemen tegenkomen, omdat mensen in crisis andere boodschappen horen dan de boodschapper eigenlijk bedoelt. Zij nemen de taal namelijk letterlijk. Hier zijn professionals zich vaak niet van bewust. Voor de hulpverlener is het dus van groot belang zich bewust te worden van welke woorden hij kiest en welke boodschap (suggestie) hij hiermee en met zijn non-verbale gedrag overbrengt.

Inhoud

 • De cursist bestudeert vooraf de opgegeven literatuur en de powerpoint, waarin ook wetenschappelijk onderzoek is opgenomen. Tijdens de opleiding worden vragen van de cursisten over de literatuur en de powerpoint (waaronder de somatische, psychologische, sociale en spirituele gevolgen bij kanker) kort besproken .
 • Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt behandeld hoe, wanneer en met welk doel medische hypnose kan worden toegepast bij kanker.
 • Oefenen in subgroepen met plenaire terugkoppeling van het toepassen van de technieken met hypnose aan de hand van casuïstiek, waarbij ook creatief aan de slag wordt gegaan met verhalen en metaforen.
 • Toelichten hoe verbale en non-verbale suggesties, die bewust en veelal onbewust door professionals in de communicatie worden gegeven, vaak onbedoeld uitwerken op de patiënt met een nocebo-effect tot gevolg.
 • En een praktische opdracht om hierin te oefenen.
 • Er is ruimte voor inbreng van eigen casuïstiek tijdens de lesdag

Leerdoelen

Aan het einde van de lesdag kan de cursist:

 • Kennis reproduceren over 1. de gevolgen bij kanker op vier niveaus, over 2, bij welke klachten medische hypnose in de oncologie kan worden toegepast en over 3. welke effecten onbewust verbaal en non-verbaal gedrag (suggesties) teweeg kan brengen bij de patiënt aan placebo- of nocebo—effect.
 • Medische hypnose bij de mogelijke gevolgen van kanker op sociaal en spiritueel niveau inzetten.
 • Medische hypnose bij klachten in de oncologie toepassen bij gevolgen op somatische en psychisch niveau met als doel verlichting van symptomen, zoals pijn, benauwdheid, angstklachten, slaapproblemen, emotionele blokkade, depressieve klachten, depressie, laag zelfbeeld (ego-versterking), seksuele problemen en traumabehandeling (onverwerkte trauma’s die weer naar boven komen ten gevolge van kanker).
 • Met creatieve middelen, metaforen en/of metaforische verhalen angst in de laatste levensfase hanteerbaar maken zodat afscheid nemen van het leven wordt vergemakkelijkt.
 • Bewust verbale en non-verbale communicatie bij de oncologie patiënt inzetten om effectiever zijn doel bij de patiënt te bereiken (placebo-effect).

Doelgroep

Professionals die de VHYP-basisopleiding reeds voltooiden en werkzaam zijn met patiënten met kanker in een klinische of poliklinische setting of belangstellenden voor dit thema.

Cursisten die zelf of in hun gezin geconfronteerd worden met kanker en hier nog de naweeën van ondervinden, worden verzocht om dit op een vertrouwelijke wijze kenbaar te maken aan de lesgever zodat er tijdens de lesdag rekening mee kan worden gehouden.

Wanneer?

 • Woensdag 9 november 2022
 • Van 9u30 tot 17u

Waar?

Congrescentrum UPC KU Leuven, Leuvensesteenweg 517, Kortenberg

Opleider

José Klaassen is senior ECP-, psycho-(oncologisch)- en gedragstherapeut, hypnosedeskundige in psychotherapie en medische setting, EMDR practitioner en schematherapeut. Ook is zij erkend supervisor. Zij heeft veel ervaring met de psychologische behandeling van met volwassen oncologie- en psychiatrie patiënten. José was tot eind 2008 verbonden aan de afdeling klinische psychologie van een ziekenhuis. Sinds 2008 werkt José met dezelfde doelgroepen nog uitsluitend in haar privépraktijk. Zij heeft 13 jaar revalidatieprogramma’s voor patiënten met kanker verzorgd en heeft voor de patiënten in de palliatieve fase een revalidatieprogramma ontwikkeld. Zij is een veel gevraagd opleider met betrekking tot dit thema. Haar werkervaringen zijn eind 2020 in boekvorm verschenen bij Garant Uitgevers met de titel “Integratie van medische hypnose in psychotherapie".

Investering

VHYP-Leden 145 euro,

niet-VHYP leden 180 euro.

Meer info en inschrijven

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit. Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link

Vragen?

Konnektit

Sonja Delbeecke
GSM 0496 50 56 65
Email sonja@konnektit.be

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier