CONGRES Rust voor je brein met de polyvagaal theorie

6 oktober 2022

Deze opleiding wordt georganiseerd door 

 

CONGRES "Rust voor het brein met de polyvagaal theorie"

Weet je wat neuroceptie is? 
Zie je snel een bedreiging of gevaar? 
Hoe vergeet je oude trauma’s of nare ervaringen? 
Waar en hoe vind je signalen van veiligheid? 
Kun je je veerkracht verbeteren? Wat is dat nu eigenlijk : vechten, vluchten en bevriezen? 
Ken je glimmers? 
Hoe kan je vermoeidheid vermijden? 
Weet je wat psychologische veiligheid is?
Ken je jouw topervaringen?
Ken je de brain-hart-darm verbinding?
Ken je het emotielandschap? 
Is je ademhaling coherent? 
Hoe vermijd je een burn-out? 
Ken je het systeem “focus aan – focus uit”? 
Ken je het safe en sound protocol? 
Ken je het huis van werkvermogen?

Creëer een leven vol rust en glimmers. Maak kennis met de Polyvagaal Theory!

Inhoud

Op dit congres verkennen we veerkracht, zelfregulatie en coregulatie, connectie en efficiëntie. Miljoenen mensen passen deze methode reeds toe met een verbazingwekkend succes. In oktober kun je kennis maken met de Polyvagaal Theorie op een compacte en toch zeer diepgaande manier. Ga ontspannen de winter in.

Verschillende sprekers zullen verbazingwekkende toepassingen illustreren zoals psychologische veiligheid, werkvermogen, focus, hartcoherentie, prikkelbare darm en het Safe en Sound protocol. We zullen ook inzoomen op juridische en praktische aspecten van het werken met andere mensen.  

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat ongeveer 60% van de mensen last hebben van vroegere kleine of uitgesproken trauma's. Wist je dat dit een enorme impact heeft op jouw immuniteit? En op het ontstaan van burn-out en het verminderen van jouw veerkracht? En vooral, wist je dat je deze problemen perfect kunt aanpakken en vermijden? dat belooft de polyvagaal theorie. 

Eens je de kracht van ons zenuwstelsel kent, verdwijnen al die klachten als sneeuw voor de zon.  Hier kun je de perfecte methode leren om een belangrijk gesprek, een coaching- sessie of een belangrijke opdracht vlotjes en veilig te laten verlopen? En dan ga je rustig door het leven met waardevolle connecties en misschien wel met de perfecte job en een fantastische gezondheid.

Voorlopig programma

 • 09u00: Deuren
 • 09u15 : Dirk Coeckelbergh : opening congres door de voorzitter 
 • 09u30: Fons Leroy  over psychologische veiligheid in bedrijven en "Het huis van Werkvermogen"
 • 10u00:  Tine Swyngedouw: Focusing. Leven in verbinding met je innerlijk kompas
 • 10u35: Pauze
 • 10u50: Louis Van Nieuland: Hartcoherentie.
 • 11u30: Sonja Delbeecke: Psychologische veiligheid voor de hulpverlener.
 • 12u00: Deb Dana
 • 13u00: Middagpauze
 • 13u45 Heleen Degroot: Safe and Sound protocol
 • 14u45: Intermezzo en pauze
 • 15u00: Dr. Luc Swinnen. De polyvagaal therapie inde praktijk. Van topervaring naar het prikkelbare darmsyndroom
 • 16u00: Boekenstand en netwerkmoment

 

Opleider

Dr Luc Swinnen. Hij is als arts al 25 jaar intens bezig met onderzoek rond stress, als arts, licentiaat in de verzekeringsgeneeskunde en statisticus. Zijn passie is de impact van emoties op het functioneren van mensen. Hij publiceerde in tal van internationale en nationale tijdschriften en is een welbespraakt spreker op congressen.

Dr. Luc Swinnen is auteur van 8 bestsellers:

 • Werk en Stress (1994)
 • De kleur van stress (1997)
 • Stress is geen probleem (2009)
 • Burn-out (2012)
 • Te vriendelijk (2013)
 • 101 antwoorden op stress en burn-out (2017)
 • Waarom wij vreemdgaan en parachutespringen (2018)
 • Rust voor je brein (2020)

Ontek Luc zijn profiel op Ikzoekhulp via deze link.

Gastsprekers:

Deb Dana, de rechterhand van Stephen Porges, de founding father van de Polyvagaal Theorie zal een speciale sessie opnemen voor het congres waarin ze haarscherp de polyvagaal theorie wil toelichten vanuit haar perspectief.

Dirk Coeckelberg is zelfstandig consulent, coach & bestuurder in de domeinen stress & burn-out, financiën, ethiek & integriteit, vrede & rust, non-profit & KMO. Hij is auteur van 1500 artikelen in tijdschriften en van 57 (delen van) boeken. Samen met Luc Swinnen schreef hij een boek over burn-out. Dirk heeft onze congressen reeds herhaaldelijk zeer professioneel in goede banen geleid. Hij kent zijn stiel. 

"Fairness, optimisme, concentratie, uniciteit en samenwerking. Dat is mijn focus".

Fons Leroy mag natuurlijk nooit ontbreken op onze congressen. Iedereen kent hem. Hij was de afgevaardigd bestuurder van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).  Nu is deze welbespraakte en eloquente man met zeer verfrissende inzichten nu voorzitter van GTB Vlaanderen, Vlajo en Het Beroepenhuis. Fons Leroy (Hasselt, 23 juni 1954)  is licentiaat in de rechten en de criminologie. Hij behaalde een bijzondere licentie in de Bestuurskunde en het Overheidsmanagement. Fons is een onderhoudend en boeiend spreker, een perfecte opener voor het congres. Op dit congres zal hij spreken over het Huis van Werkvermogen en over Psychologische Veiligheid. De arbeidsmarkt anno 2050 zal totaal anders zijn dan die van nu. Welke skills zullen de werknemer van de toekomst nog werk verschaffen en, en welke niet meer? In zijn keynote op het congres baseert hij zich op zijn laatste boek “ NO JOBS”.

Tine Swyngedouw werkt als klinisch psycholoog en cliëntgericht-experiëntieel psychotherapeut in haar privépraktijk 'EFocusing' en als focusingtrainer aan PraxisP (KU Leuven). Ze is auteur van het boek ‘Focusing. Leven in verbinding met je innerlijk kompas.’ Ze is focusingtrainer (Chicago, 1995) en focusingcoördinator voor volwassenen en kinderen bij The International Focusing Institute.
Focusing is de rode draad doorheen het werk van Tine. Het is contact maken met je innerlijke ervaringsstroom en zo je eigen levensrichting vinden en meer in verbinding met jezelf en met anderen leven.

"Focusing is een veilige innerlijke relatie ontwikkelen met hoe jij de wereld beleeft. Dankzij het beoefenen van de vier focusingwerkwoorden – pauzeren, ervaren, erkennen en stem geven – leer je luisteren naar en leven in verbinding met de innerlijke wijsheid van je lichaam.”

Louis Van Nieuland is de oprichter van praktijk Louvanie BV. Van oorsprong is hij een verpleegkundige. Naast zijn ruime leidinggevende ervaring binnen de non-profit sector is hij een enthousiaste coach-trainer –docent.  Zijn kennis omvat stressmanagement, bemiddeling, conflicthantering en actief luisteren. Hij geeft regelmatig trainingen zowel in de profit- als non profit sector.  Sinds 2012 biedt hij een consultatie hartcoherentie aan in AZ Rivierenland. Uit deze samenwerking met artsen en paramedici ontstaat uiteindelijk het centrum Revida, een multidisciplinair team waarin Louis instaat voor de hartcoherentie consulten. Hij is stichter van het Nerva Coach Netwerk. Louis schreef samen met collega Katrien Geeraerts, de bestseller “Blijven Ademen”.
Op het congres zal hij spreken over zijn rijke ervaring.

Sonja Delbeecke heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute en bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit. Ze ondersteunt hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen. Zorgen voor zorgers is haar missie. Na haar talk zul je onbevreesd naar huis gaan en weten waar je terecht kunt met je zorgen.

“Word jij ook overspoeld door alle regelgeving waarmee je als zelfstandig hulpverlener te maken krijgt? Konnektit ontzorgt jou door info en ondersteuning op maat aan te bieden waardoor jij je kan focussen op hetgeen je het liefste doet, nl. cliënten helpen. In tegenstelling tot andere platformen biedt Konnektit niet alleen via www.ikzoekhulp.be een website aan waarop je je praktijk kan voorstellen, maar bieden wij onze leden een totaalservice op maat van zorgers aan.”

Heleen Grooten komt vanuit Nederland als keynote naar ons congres. Een congres waar het autonoom zenuwstel en de psychologische veiligheid centraal staan, kan niet zonder haar plaats vinden. Ze is logopedist/stemtherapeut en lichaamsgericht traumatherapeut en vanaf 2011 bekend met de polyvagaaltheorie. Op verzoek van dr Porges heeft ze onderzoek gedaan naar de toepassing van SSP bij mensen met onbegrepen stem- en keelklachten. Ze geeft trainingen en lezingen over de  polyvagaaltheorie en -therapie in binnen en buitenland. Dr Porges heeft het Safe and Sound Protocol ontwikkeld  waarbij mensen gedurende een aantal dagen luisteren naar gezongen, gefilterde muziek, onder begeleiding van een daartoe opgeleide therapeut. De achtergronden en resultaten van de interventie worden in de lezing besproken en ook de uitkomsten van onderzoek.

"Het inzetten van het safe and sound protocol in de gezondheidszorg zal leiden tot een significante afname van de behandelduur van reguliere therapie.”

DR. Luc Swinnen heeft 25 jaar ervaring als coach, trainer en nationale en internationale keynote spreker. Dr. L. Swinnen is arts, verzekeringsarts en was jaren werkzaam in de aanpak van absenteïsme. Sedert 25 jaar pakt hij de problemen aan van stress op het werk en absenteïsme. Nadien ook burn-out coaching en Neuroscience. Hij ontwikkelde vragenlijsten ivm burn-out in samenwerking met autoriteiten in het buitenland ( Spielberger) en is lid van de Stress and Anxiety research Organisation en ook van de Internationale Stress Management organisatie. Hij schreef 10 boeken over dit onderwerp en werkt samen met verschillende internationale professoren. Sedert 2019 doet hij onderzoek over het autonome zenuwstelsel en gebruikt daarbij de polyvagaal theorie van Porges. Hij verzorgt een jaaropleiding en heeft een school “ De Neuroscience Academy Belgium”. Daar kun je kennismaken met gecertifieerde coaches die een jaar de nervus vagus bestudeerd hebben. Zijn laatste boek “activeer je Vagus” is een bestseller en werd reed 6x herdrukt. Het boek is reeds in drie talen  verkrijgbaar en wordt gebruikt als handleiding in vele opleidingen.
Op het congres zal hij spreken over het wonder van het autonoom stelsel en de nervus vagus. Hij bekijkt alles vanuit het perspectief van de mens en zijn psychologische veiligheid. Dit onderwerp zal zeker aan bod komen, maar ook vertrouwen, glimmers, connectie en ook syndromen zoals autisme spectrum stoornis en het prikkelbare darm syndroom.

“ One of the most wonderful things is a glance of the eye; it transcends speech; it is the bodily symbol of identity” Waldo Emerson

Wanneer?

 • Donderdag 6 oktober 2022

 •  Van 9u tot 17u

Waar?

Live in Elewijt Center
Tervuursesteenweg 564
1982 Zemst.

Of online

Investering?

Congres: 325 € excl. BTW

Inbegrepen: toegang tot het congres, slides, abstracts, congresmap, catering met middaglunch en twee pauzes.
Bij het onthaal en tijdens de pauzes is koffie, thee, fruitsap en koffiekoeken of cake voorzien.
Tijdens de middagpauze wordt er soep, een assortiment belegde broodjes en een dessertje aangeboden.

Voor zij die niet fysiek aanwezig zijn, is er ook de mogelijkheid tot streaming:  270 € ex. BTW

 

Voor Konnektit-leden wordt volgende korting voorzien:

€295 voor het congres
€245 voor de streaming

 

Meer info en inschrijving?

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit.

Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich verder informeren via deze link. Inschrijven doe je door rechtstreeks te mailen naar info@stressmanagement.be of via deze link.

Voeg zeker de link naar jouw profiel op ikzoekhulp toe, om gebruik te kunnen maken van het Konnektit-leden tarief.

Vragen?

Konnektit

Sonja Delbeecke
GSM 0496 50 56 65
Email sonja@konnektit.be

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier