Hypnose bij jeuk en peuteren (huidziekten)

7 november 2022

Deze opleiding wordt georganiseerd door 

Hypnose heeft een duidelijke meerwaarde bij talrijke dermatologische aandoeningen. Alle huidklachten, waarin afweer en ontsteking een rol spelen, worden negatief beïnvloed door stress maar kunnen op hun beurt ook aardig wat stress en angst uitlokken. Hierdoor is de vicieuze cirkel compleet.

Gerichte hypnotische suggesties kunnen gebruikt worden om patiënten te leren ontspannen, jeuk en irritatie te verminderen, maar ook om hun zelfvertrouwen te verbeteren. We linken gegevens vanuit de literatuur aan een persoonlijke en praktijkgerichte aanpak. De auteur heeft ervaring met kinderen en volwassenen.

Doelgroep

Verpleegkundigen, artsen, psychologen, psychiaters, psychotherapeuten en kinesisten die de VHYP-basisopleiding hebben voltooid. Deze module is verplicht voor alle curricula. 

 

 

Inhoud

De workshop omvat vier luiken:

  • Vaak voorkomende huidaandoeningen als psoriasis en eczema ontstaan door het samenspel van genetische invloeden en omgevingsfactoren. In deze workshop komen inzichten uit de belangrijkste literatuur over de aanpak van huidaandoeningen met hypnose aan bod. Er wordt ook een summier overzicht geboden van wat er misloopt in de huid. Het doel hiervan is te komen tot een goed begrip en formulering van de werkzame suggesties en metaforen.
  • Bij auto-immune huidaandoeningen tast de afweer het eigen weefsel aan. Hiervoor werken hypnotherapeuten met specifiekere protocollen gericht op afweer. Deze kunnen ook aangewend worden voor andere auto-immune aandoeningen (zoals bijvoorbeeld reuma).
  • Dwangmatige huidbeschadigingen zoals het uittrekken en ronddraaien van haren ( trichotillomanie) en het constant aan de huid prutsen (skin picking), worden klassiek behandeld met gedragstherapeutische technieken, maar deze aanpak kan succesvol gecombineerd worden met hypnose.
  • Tot slot zal er ook nog kort worden ingegaan op de zwaardere psychiatrische pathologie (waar hypnose een heel specifieke expertise vereist of beter niet gebruikt wordt) zoals wanen en automutilaties, en andere ziektebeelden waar dermatologen heel vaak mee geconfronteerd worden, maar die ze doorgaans verwijzen naar psychiater of psycholoog.

Leerdoelen

Deze vervolgmodule voorziet in een gespecialiseerde training voor de toepassing van hypnose bij diverse soorten huidziekten.

De hoofddoelstelling bestaat erin om de deelnemers aan deze module een inzicht te verschaffen in de psychogene onderbouw van bepaalde huidaandoeningen en hen te verduidelijken hoe hypnose complementair werkzaam kan zijn in hun behandeling. Na het volgen van deze module, zal de cursist in staat zijn om:

  • Een opsomming te geven van de meest voorkomende huidaandoeningen waarbij stress en psychosociale factoren een deel van het probleem zijn of mee aan de basis liggen van de symptomen;
  • Hypnose te integreren in het behandelmodel voor een bepaalde huidaandoening en een overzicht te geven van werkbare metaforen op basis van het inzicht in wat er misloopt in de huid.

Methode

Literatuur, scrips, video, praktijkoefeningen

Wanneer?

7 november 2022 van 9u30 tot 17u

Waar?

UPC KU Leuven, Leuvensesteenweg 517, Kortenberg, Congrescentrum

Opleider

Dr Ria Willemsen is dermatoloog met bijkomende training in psychodermatologie. Ze is auteur van diverse publicaties rond hypnose voor huidziekten en heeft hierover een doctoraat afgelegd. Ze is werkzaam als zelfstandige en als psychodermatologe verbonden aan de dienst huidziekten van het UZ Brussel. Ze werkt sedert meer dan 20 jaar met hypnose.

Accreditering

Accreditering voor artsen is goedgekeurd.

Deze opleiding wordt geaccrediteerd door ABP-BVP

Investering

VHYP-Leden 120 euro,

niet-VHYP leden 150 euro.

Meer info en inschrijven

Deze opleiding wordt niet georganiseerd door Konnektit. Wie interesse heeft in deze opleiding, kan zich rechtstreeks aanmelden via deze link

Vragen?

Konnektit

Sonja Delbeecke
GSM 0496 50 56 65
Email sonja@konnektit.be

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier