Wist je dat je als zelfstandige in bijberoep geld weggooit ...

In de sector van de hulpverlening kiezen velen ervoor om hun praktijk uit te baten als zelfstandige in bijberoep. Ze houden vast aan hun job in dienstverband. Velen zijn bang om de sprong te wagen. Dit was ook zo bij mij ... Tot ik besefte dat ik heel veel geld in de vuilnisbak gooide ...

Ik ben zelf jaren actief geweest in bijberoep. Het gaf mij een gevoel van zekerheid, want via mijn werkgever had ik toch altijd de zekerheid dat ik die euro’s elke maand op mijn bankrekening zou zien verschijnen. 

Ook al was het niet altijd simpel om de 19u in dienstverband te combineren met een goed draaiende praktijk. Het zorgde lange tijd ervoor dat ik de sprong naar hoofdberoep niet durfde te zetten.

Pas toen ik me bewust werd van het feit dat er aan het statuut van bijberoep ook nadelen verbonden zijn, veranderde mijn mindset.

Wist je dat je als zelfstandige in bijberoep geen extra sociale zekerheidsrechten opbouwt ... de sociale bijdragen die je elk kwartaal betaalt, dienen enkel om de portemonnee van vadertje staat te vullen. 

Je bouwt geen recht op een pensioen op. Als je dus - zoals ik - jaren parttime als werknemer hebt gewerkt, zal je ook een pensioen ontvangen als parttimer. Zelfs al was je door je bijberoep meer dan fulltime aan het werk en betaalde je mooi elk kwartaal je sociale bijdragen.

De enige manier waarop je dit als bijberoeper kan vermijden, is als je bijdragen betaalt aan het tarief van een zelfstandige in hoofdberoep. In dat geval kan je voor je zelfstandige activiteit in bijberoep wel pensioenrechten opgebouwd hebben.

Wil jij weten hoeveel jouw pensioen zal zijn?

👉🏻 Doe de test via https://mypension.onprvp.fgov.be/nl/mypension/

Sonja Delbeecke heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en helpt hulpverleners groeien als zelfstandige zowel inhoudelijk als op het vlak van ondernemerschap.

Volgend bericht

Vorig bericht

Alle berichten

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier