Ik stop met mijn praktijk, aan wie moet ik dit melden?

Als je beslist om de deuren van je praktijk te sluiten en stopt met je zelfstandige activiteit, dien je enkele stappen te ondernemen zodat instanties hierover geïnformeerd worden. In deze blog vertel ik je aan wie je dit moet melden.

 

Ik stop met mijn praktijk

Je hebt beslist om de deuren van je praktijk te sluiten.

Misschien heb je beslist om met pensioen te gaan of heb je ontdekt dat het zelfstandig zijn niets voor jou is. Of misschien is er een andere reden waarom je deze beslissing neemt.

Wat ook de reden is, als je deze beslissing neemt, zijn er enkele stappen die je dient te ondernemen om alles formeel af te sluiten. In deze blog vertel ik je wat je moet doen als je je eenmanszaak stopt.

Schrijf je uit de Kruispuntbank voor Ondernemingen

Eén van de eerste stappen die je dient te zetten, is ervoor zorgen dat je eenmanszaak geschrapt wordt uit de Kruispuntbank van Ondernemingen, kortweg KBO. Je dient hiervoor contact op te nemen met je ondernemingsloket. Dit kan zowel live, door langs te gaan in 1 van hun kantoren alsook via hun online loket.

Het ondernemingsloket zorgt er dan voor dat de reden en datum van stopzetting genoteerd wordt en geeft jou een attest van schrapping.

Voor deze uitschrijving dien je administratiekosten te betalen.

 

Laat jouw btw-nummer schrappen

Als je een btw-nummer hebt, dient ook dit nummer geschrapt te worden. Dit moet binnen de maand na stopzetting van je praktijk gebeuren, zo niet dan riskeer je een boete.

Ook voor deze schrapping kan je beroep doen op het ondernemingsloket en ook voor deze schrapping dien je administratiekosten te betalen.

 

Neem contact op met je boekhouder

Als je je praktijk stopt, kan er een stopzettingscontrole volgen door FOD financiën. Zorg er dus voor dat je boekhouding in orde is of dat je btw-toestand geregulariseerd wordt en je btw betaald is als je nog btw verschuldigd bent.

Heb je bij de stopzetting van je praktijk nog openstaande schulden of afschrijvingen of ervaar je betalingsmoeilijkheden? Bespreek dit dan met je boekhouder, zodat je geïnformeerd kan worden over de mogelijkheden die er bestaan om dit probleem aan te pakken. Onder bepaalde voorwaarden kan je bijvoorbeeld een kwijtschelding van eventuele verhogingen op je kwartaalbijdragen bekomen.

Maak dus vooraf even een afspraak met je boekhouder om de stopzetting van je praktijk te bespreken.

 

Contacteer je sociaal verzekeringsfonds en je ziekenfonds

Zowel je sociaal verzekeringsfonds als het ziekenfonds dienen op de hoogte gebracht te worden van de stopzetting van je eenmanszaak.

Deze melding dient binnen de vijftien dagen na de stopzetting te gebeuren. Dit doe je door hen een persoonlijke verklaring van stopzetting en een bewijs van stopzetting, zoals bijvoorbeeld je attest van schrapping uit de KBO, te bezorgen.

Voor het lopende kwartaal zal je sowieso nog een laatste kwartaalbijdrage moeten betalen. Maar daarna dien je geen sociale bijdragen meer te betalen.

Ook je ziekenfonds moet je binnen de vijftien dagen op de hoogte te brengen van de stopzetting van je praktijk. Zij zullen je daarop met je nieuwe statuut inschrijven (bijvoorbeeld als werknemer, als invalide …).

 

En wat als ik een vennootschap heb?

In deze blog beperk ik mij tot de stopzetting van een eenmanszaak, maar uiteraard kan ook een vennootschap zijn activiteit stopzetten. In dat geval zijn er verschillende opties: een overname, een vrijwillige stopzetting, een faillissement, …

Gezien de stopzetting van een vennootschap net iets complexer is, raad ik je aan om hiervoor contact op te nemen met onze Konnektit partner Mr. Thijs Hebben die gespecialiseerd is in ondernemingsrecht. Hij helpt je graag om deze stopzetting te begeleiden.

 

En wat met mijn cliënten?

Wil je weten wat je moet doen om de zorgcontinuïteit ten aanzien van jouw cliënten te waarborgen? Lees dan deze blog.

 

Vragen?

Heb je nog vragen rond de stopzetting van je praktijk, contacteer mij dan via sonja@konnektit.be

Sonja Delbeecke heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.

© 2022 – Sonja Delbeecke - alle rechten voorbehouden

Volgend bericht

Vorig bericht

Alle berichten

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier