Leren van andere ondernemers (deel 2)

Wat kan je leren van andere ondernemers? Van een zetelmaker, een slager, een muziekwinkel ... ?
Ik hoor het je denken ‘Ik ben dienstverlener, psycholoog, therapeut, coach, …. Ik verkoop geen hespen of trommels, dus ik zie niet direct in wat ik van hen kan leren?’

Hmm, toch even omdenken hier.

Ondernemen vraagt immers van iedereen dezelfde skills, of je nu worsten, mondharmonica’s, kennis of tijd verkoopt.
Vandaag nemen we de reportage in Andermans Zaken over de slagerij uit Aalst even onder de loep. Ook een dienstverlener kan hier iets uit leren.

Je werkt alleen maar IN de zaak

Vlamingen staan gekend als harde werkers. En dat is een schone deugd.
Maar je maakt de deugd nog zoveel schoner wanneer je af en toe afstand neemt van de zaak en met een helikopterview jouw bedrijf bekijkt.
Heb je dit nog nooit gedaan, dan heb je waarschijnlijk het grotere plaatje nog niet gezien en weet je niet welke richting je uitgaat.
Misschien ben je naar de verkeerde kant aan het lopen…

Neem de tijd om op papier te zetten waar jij jezelf ziet over 10 jaar. En over 5 jaar. En over 3 jaar. En over een jaar. Elk jaar opnieuw zet je stappen met het ultieme doel voor ogen.

Ben je ooit gaan hiken? Ik wel, in Spanje.
‘s Morgens vertrokken we en zei de gids ‘Daar slapen we vanavond’. En dan leek het wel enkele bergen verder te zijn, de moed zonk ons soms in de schoenen. Maar elke stap bracht ons dichter bij onze volgende rustplek. Zelfs al konden we het einddoel eventjes niet zien omdat we te diep in het dal zaten of er nog een berg tussen zat, we wisten waar we heen liepen en ‘s avonds kwamen we altijd aan daar waar de gids ons ‘s morgens over verteld had.

Zo is het ook met werken aan je zaak. Je houdt overzicht, stuurt bij, weet waar je heen gaat. En op een dag kom je aan op de plek die jij al die tijd voor ogen had.

Je hebt geen focus

Als je niet weet waarheen je gaat, weet je ook niet of je instemt met de juiste dingen. Of ‘nee’ zegt tegen deze die je niet verder helpen.

Een eigen bedrijf runnen geeft je de kans om je volle potentieel in te zetten en je dromen waar te maken. Maar dat kan enkel wanneer je een financieel gezond en winstgevend bedrijf runt. Daarom willen wij zoveel mogelijk ondernemers financieel bewust maken.
Dat wil zeggen dat wij steeds meer onze focus leggen op het delen van kennis in plaats van in de uitvoering te gaan door bijvoorbeeld het facturatieproces over te nemen.
Wij weten waar we heen willen en wij weten waar we ‘nee ‘moeten op zeggen om te geraken waar we willen.

Je bent niet consequent

Als je stil staat bij tip 1 en 2, zul je misschien vaststellen dat je bepaalde dingen doet die niet stroken met de principes die jij in de wereld wil zetten.
In ons traject leren we ondernemers de Profit First methode gebruiken.
Het zou uiteraard niet kloppen mochten wij Profit First niet in onze eigen zaak implementeren.

Weet je nu even niet waar jij met jouw bedrijf voor staat, lees dan even de vorige blog .
Daar vertellen wij over ‘je missie en visie’.
Wanneer je deze duidelijk hebt, is het al een stuk makkelijker om consequent te handelen.

Dus, wat hebben we geleerd :

 1. Maak tijd vrij om AAN je zaak te werken.
  Daardoor doe je de juiste dingen wanneer je IN je zaak aan het werk bent.
 2. Bekijk je aanbod.
  Welk aanbod brengt jou dichter bij je doel? En wat niet?
  Kies voor het eerste.
 3. Noteer waar jij voor staat.
  Pas jij dit toe in jouw bedrijfsvoering?

Wil jij dat wij je hierbij helpen?

Dat kan via ons traject "de hulpverlener als ondernemer" of via "de ultieme wegwijzer naar financiële rust"


Veerle Degrieck is boekhouder van opleiding en een echte cijfermadame. Ze heeft meer dan 27 jaar ervaring in de administratie en is gecertificeerd Profit First Professional. Daarnaast wijst ze samen met Sonja Delbeecke de weg naar financiële rust in het gelijknamige traject dat je via Konnektit kan volgen. Klik hier voor meer info over dit traject.

Sonja Delbeecke heeft sinds 2005 een eigen praktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en helpt ze hulpverleners groeien zowel op inhoudelijk vlak als op vlak van ondernemen.

Volgend bericht

Vorig bericht

Alle berichten

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier