Ken jij de 4 pensioenpijlers?

In juni 2021 besliste de regering om de berekeningswijze voor het pensioen van zelfstandigen aan te passen.

Sinds de jaren 80 wordt het pensioen voor zelfstandigen berekend op basis van 69 procent van het beroepsinkomen. Maar vanaf loopbaanjaar 2021 wordt dit 100 procent van het inkomen van zelfstandigen dat in rekening gebracht wordt voor het rustpensioen, het overlevingspensioen en de overgangsuitkeringen die ingaan vanaf 1 januari 2022. Op een volledige loopbaan kan dat enkele honderden euro's per maand extra betekenen.

Dit is m.a.w. een positieve verandering voor wat we noemen de 1e pensioenpijler. Maar wist je dat het ook belangrijk is om zelf aandacht te besteden aan de andere 3 pijlers, want op deze manier kan je ervoor zorgen dat je je financieel geen zorgen dient te maken als je op pensioen gaat.

De 4 pensioenpijlers

Zoals gezegd het wettelijk pensioen vormt de 1e pensioenpijler. Het bedrag dat je ontvangt, is afhankelijk van

  • je statuut als loontrekkende, zelfstandige en/of ambtenaar
  • de duur van je loopbaan,
  • het loon dat je tijdens jouw loopbaan hebt ontvangen
  • de gezinssamenstelling.

Benieuwd hoeveel dit voor jou zal bedragen? Surf dan naar https://www.mypension.be/nl

 

Om er voor te zorgen dat je financieel op een comfortabele manier oud kan worden, kan je zelf investeren in een aanvullend pensioen. Dit is de 2e pensioenpijler.

De 2e pijler zorgt ervoor dat je als zelfstandige zelf een extra pensioen verzamelt tijdens jouw loopbaan. Je kan dit doen via een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) en dit kan aangevuld worden met een individuele pensioentoezegging (IPT) voor zelfstandigen met een vennootschap of een pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) voor zelfstandigen die werken als natuurlijk persoon

 

De 3e pensioenpijler zijn het pensioensparen en het langetermijnsparen.

Iedereen kan via pensioensparen fiscale voordelen genieten door geld te storten in een pensioenspaarverzekering (gewaarborgd rendement) of pensioenspaarfonds (rendement gerelateerd aan beleggingen). Daarnaast kan je ook aan langetermijnsparen doen en ook hiervoor kan je genieten van een fiscaal voordeel afhankelijk van jouw netto belastbaar beroepsinkomen.

 

Tot slot is er de 4e pensioenpijler waarbij je zelf spaart zonder dat je hiervoor fiscaal voordeel geniet. Dit kan in verschillende vormen: een gewone spaarrekening, een effectenportefeuille (aandelen, obligaties), bepaalde levensverzekeringen, het verhuren van onroerend goed, enzovoort.

Wil jij nu reeds werken aan een financieel comfortabel pensioen?

Via het traject “de ultiemer wegwijzer naar financiële rust” helpen Veerle Degrieck en Sonja Delbeecke je graag op weg naar een financieel comfortabel pensioen. Klik hier voor meer info

    

Veerle Degrieck is boekhouder van opleiding en een echte cijfermadame. Ze heeft meer dan 27 jaar ervaring in de administratie en is gecertificeerd Profit First Professional.

Sonja Delbeecke heeft sinds 2005 een eigen solopraktijk als psychotherapeute / bemiddelaar in familiezaken. Daarnaast is ze zaakvoerder van Konnektit en ondersteunt ze hulpverleners zowel inhoudelijk als op het vlak van ondernemerschap.

Onze Konnektit partner Soenen Verzekeringen maakt jou graag wegwijs in de 2e en de 3e pensioenpijler.

Wil je meer weten over ons nieuw traject, stuur dan een mailtje naar sonja@konnektit.be

Volgend bericht

Vorig bericht

Alle berichten

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze opleidingen, blogs en tips ontvangen?

Klik hier